TOPLUM BAHÇELERİNİ HOBİ VE DEREYATAKLARINI
GÜZELLEŞTİRME VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
Hakkımızda

Toplum (Hobi) Bahçeleri, dünyada bilinmeyen yeni bir olay değildir. 19 uncu yüzyıldan beri İngiltere,Almanya, Yeni Zelenda, Hollanda başta olmak üzere Batı toplumlarında yaygın bir şekilde bulunmaktadır. BugünAlmanya’ da 1,5 milyondan fazla Toplum Bahçesi bulunmakta ve Hollanda’ da ki bazı vatandaşlarımız bu bahçelerdeyetiştirdikleri ürünlerle para kazanıp ülkemizde yatırım yapmaktadırlar.

Yurdumuzda ise, öncelikle bazı belediyelerin öncülüğünde, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere tüminsanların ayaklarının toprağa basması, toprakla içli dışlı olması, organik tarımsal üretime katkıda bulunması, organikmeyve bahçelerinin kurulması sağlanmıştır.

Bahçe komşuluğu gibi yeni komşuluklar, yardımlaşma ve bilgi paylaşımı sistemleri geliştirilmiştir.

Emeklilerin sosyal etkinliklere katılmaları ve tarımsal çalışmalara katkıda bulunmaları sağlanmıştır.Emeklilerin çalışma hayatı sonrası toprakla meşgul olması, emeklilik sonrası ruhsal problemlerin önüne geçmiş vetoplum bahçeleri emekliler için yaşam kaynağı haline gelmiştir.

Toplum (Hobi) Bahçelerinin olduğu yerlerde özellikle yaz aylarında ekonomik hareketlilik oldukçaartmaktadır. Toplum bahçeleri genellikle şehirlere yakın kırsal kesimlerde olduğu için o bölgelerin ekonomik hayatınacanlılık getirmektedir.

Özellikle apartmanlara sıkışmış halkımızın, rahat bir şekilde nefes almasını sağlaması, apartmanlarda olmayan komşuluk ilişlerini bahçelerde sağlayabilmeleri de bahçelerin bir diğer faydalarındandır.

Batı toplumlarında Toplum Bahçeleri incelendiğinde bu bahçeler, hükümetler ve belediyeler tarafından desteklenmekte ve burada yetişen organik ürünlere alım garantileri verilmektedir. Bu şekilde giderek sanayileşen zirai üretimin toplum bahçeleri sayesinde organik ve uygun fiyatlarda yapılması sağlanarak tarımsal üretimde denge sağlanabilmektedir. Toplum bahçelerinde üretilen ürünler, belediyeler veya hükümetlerce toplumun dar kesimli vatandaşlarına uygun fiyatlardan ulaştırılmaktadır.

Bazı batı ülkelerinde ise toplum bahçelerinin düzenlenmesi, yapılması, dağıtımı ve idaresi hükümet ve belediyelerin kontrolünde dernekler tarafından yapılmaktadır.

Toplum (Hobi) Bahçeleri Derneği olarak biz de batıdaki bu yapıyı örnek alarak, toplum bahçelerinin dağınık yapısının ortadan kalkması ve toplum bahçe (hobi) sahiplerinin mağdur olmaması, toplum bahçelerinin (hobi) yasal bir zemine oturması ve topluma daha iyi bir hizmet verebilmesi için tıpkı batı ülkelerinde olduğu gibi dernekleşmeyi seçtik.

Derneğimizin ana amacı, Toplum Bahçesi (Hobi) sahiplerinin zarara uğramaması, Millî ekonomiye katkıda bulunması, toplum bahçelerinin yasal ve sağlam bir zemine oturması, toplum bahçelerinin yıkılması değil halkın hizmetine daha düzenli ve halka fayda sağlayacak şekilde sunulmasıdır.

Derneğimiz, Toplum Bahçesi (Hobi) sahiplerinin derneğimize üye olması ile Toplum Bahçelerinin bir çatı altında toplanması amaçlanmıştır. Bu sayede toplumda farkındalık oluşturarak yukarıda bahsedilen mağduriyetlerin giderilmesi ve amaçlarını gerçekleştirebilmek amacıyla sesini yüksek makamlara duyurarak Toplum Bahçe (Hobi) sahiplerinin mağduriyetlerini en yüksek yerlerde dile getirmek, mağduriyetleri gidermek ve toplumun faydasına olacak şekilde yeniden düzenlenmesi üzerine kurulmuştur.